Mruczek Samouczek

Czyli wszystkie ciekawostki o mleku :)

Sery twarogowe

Sery twarogowe

Produkty te otrzymujemy poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu
Dlaczego mleko?

Dlaczego mleko?

Wapń zawarty m.in. w mleku i produktach mleczarskich, jest magazynowany w naszym organizmie do 30 roku życia, jednak
Mleko wysokoenergetyczne a nie kaloryczne

Mleko wysokoenergetyczne a nie kaloryczne

Mleko jest  produktem niskokaloryczny, a jego wartość energetyczna wynosi
Lekkostrawny tłuszcz mleka krowiego

Lekkostrawny tłuszcz mleka krowiego

Tłuszcz mleka krowiego (3.0 – 3.5g/100ml)
Białko

Białko

Mleko jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka
Ser żółty

Ser żółty

Dzięki serowi możemy dostarczyć naszemu organizmowi cenne pierwiastki.
Witamina D

Witamina D

Możemy ją znaleźć w serach i mleku.
Kazeina - moc nawilżenia

Kazeina - moc nawilżenia

W mleku zawarta jest kazeina, która ma właściwości nawilżające skórę.

Przyczyny niechęci do picia mleka?

Przyczyny niechęci do picia mleka?

Jedną z przyczyn niechęci dzieci do mleka może być spowodowany przez niewłaściwy sposób jego podania.
Kefir

Kefir

Mleczny napój o charakterystycznym kwaskowatym smakiem.
Maślanka

Maślanka

Jest to znakomity niskokaloryczny i niskotłuszczowy mleczny napój.
Witamina B2

Witamina B2

Witamina ta występuje w znacznych ilościach w mleku i przetworach mlecznych.  Jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm energetyczny komórek.
Witamina B12

Witamina B12

Witamina ta odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego i odpornościowego.
Mleko i produkty mleczne a aktywność fizyczna

Mleko i produkty mleczne a aktywność fizyczna

Wykazano, że chłopcy i mężczyźni, którzy spożywali mleko po wykonaniu ćwiczeń oporowych mieli większy przyrost masy mięśniowej

Mleko wspomaga serce

Mleko wspomaga serce

Nabiał i owoce obniżają poziom homocysteiny

Zabiegi termiczne

Zabiegi termiczne

Zabiegi termiczne stosowane do produkcji mleka (np. ogrzewanie) zapewniają niszczenie drobnoustrojów, niestety mogą również powodować nieodwracalne straty witamin wrażliwych na działanie temperatury.

Witamina A

Witamina A

Szczególnie wysoką jej zawartość stwierdza się w serach podpuszczkowych.

Jod

Jod

Polska jest krajem, w którym występuje często u osób niedobór jodu.

Cynk

Cynk

Źródłem cynku w diecie jest mleko i przetwory mleczne, głównie sery podpuszczkowe (żółte) oraz pleśniowe.

Mleko to źródło wapnia

Mleko to źródło wapnia

Mleko zawiera duże ilości wapnia. Symbolem wapnia jest Ca.

Co się kryje w mleku?

Co się kryje w mleku?

Mleko  to cenne źródło  wielu składników mineralnych, takich jak: fosfor, magnez i potas.

Czy wiesz ile musisz wypić mleka, aby mieć zdrowe kości?

Czy wiesz ile musisz wypić mleka, aby mieć zdrowe kości?

Dzienne zapotrzebowanie, jakie powinny spożywać dzieci to około 800-1200 mg wapnia*

Używamy plików cookies i podobnych technologii w celach reklamowych, statystycznych, identyfikacyjnych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu i jednocześnie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zawsze możesz zmienić swoje ustawienia przeglądarki wyłączając obsługę cookies. Informujemy, że wyłączenie plików cookies, utrudni korzystanie z naszej witryny lub może uniemożliwić jej poprawne działanie na Twojej przeglądarce.
Close
?>